štvrtok 15. decembra 2016

Igor Hanečák: Rebel s dušou dobrovoľníka


foto: facebook.com - Know them?

Poznáte vo svojom okolí niekoho, kto hrá v študentskom divadle? Stavím sa, že áno. Prejdime k druhej otázke. Venuje sa tá istá osoba aj navrhovaniu tričiek? Zdvihnutých rúk vidím už pomenej...A posledná otázka: Pomáha zároveň táto osoba podporovať projekty, ktoré slúžia na dobrú vec? Nemusím si vziať do ruky pery a papier, aby som sa dopracovala k odpovedi. Toto nie je žiadny zložitý algoritmus, ale Igor Hanečák, 23-ročný slobodný umelec z Popradu, ktorý vytvoril unikátny koncept projektov pod názvom ArtHasystém.  Viac sa o tom dozvedeli všetci tí, ktorí prišli v stredu, 15. decembra 2016, do priestorov Staromestskej čajovne v Nitre, kde sa o 17.00 hod. uskutočnila DebaTea na tému ArtHasystém s Igorom Hanečákom.

Útulné priestory čajovne s početným množstvom pestrofarebných vankúšov a fotografií vytvorili skvelé miesto, kde sme sa všetci mohli dozvedieť o projektoch, na ktorých sa Igor podieľa a ktoré podporuje. Za zmienku stojí určite Projekt Podchod, ktorý sa pokladá za spúšťač alternatívnej kultúry v Poprade. Ako povedal Igor: ,,Kto žije v Poprade, vie, že alternatívna kultúra tu až na pár výnimiek nemá veľa priestoru na prezentáciu. Čo s tým? Sprav si priestor sám. Popradský podchod je miesto, ktoré nebolo veľmi bezpečné a preto som sa rozhodol skúsiť doň priniesť kultúru. Pripravil som grafiky projektov Know them? a Nejebem na to. Nainštaloval som tam práce a vytvoril súkromnú udalosť, ktorá sa aj tak tešila pomerne veľkej účasti. Ak sa práce zničia, dáme tam ďalšie, ak sa zničia aj tie, dáme tam znova nejaké, až kým si ľudia na priestor nezvyknú." Prvá vernisáž sa uskutočnila 3. júna 2016. Nový projekt sa osvedčil a zaujal, keďže sa 18. augusta 2016 uskutočnila ďalšia vernisáž, ktorej hlavným cieľom bolo podporiť popradských skateboardistov. ,,Rád by som priblížil skateboarding a jeho komunitu ľuďom, ktorí sa o tento šport nezaujímajú, čo by nevadilo, no ľahko si vytvoria stereotypy o tom, že skateboarding len ničí okolie a že je to nezmyselná vec. Pritom sa práve táto komunita stará o alternatívnu kultúru," vysvetľuje rodák z Popradu. Zatiaľ posledná vernisáž sa uskutočnila 22. októbra 2016. Na čo sa snažil upriamiť pozornosť? ,,Už v poradí tretia vernisáž sa venovala tatranským námetom na veľkoformátových fotografiách, ktorých autorom je Mike Ševčík. Výstavu pozostávajúcu z troch fotiek veľkostí A0 dopĺňajú taktiež štyri fotografie zobrazujúce autorovu cestu na Island," hovorí kreatívna duša zvaná Igor. Je dôležité podotknúť, že všetky zmieňované projekty sú tvorené dobrovoľne. Umelec Hanečák dúfa, že Projekt Podchod sa bude rozvíjať, a že osloví širokú skupinu ľudí.

foto: artha.sk
Vo vyššie zmieňovaných riadkoch som spomenula dva projekty - Know them? a Nejebem na to. O čo ide? V projekte Know them? Igor vytvára tričká tlačené ručnou technikou linorytu. Hlavná myšlienka spočíva v pripomenutí významných osobností a podpore dobročinných aktivít. Chcete prispieť k dobrej veci? Tak potom navštívte stránku http://artha.sk/clovek-hromadneho-vyskytu/, kde nájdete viac informácií. 

George Orwell, foto: facebook.com - Know them?
Jaroslav Filip, foto: facebook.com - Know them?
Július Satinský, foto: facebook.com - Know them?
Igor však nevytvára len tričká významných osobností, ale aj také, ktoré so sebou nesú myšlienkové posolstvá - napr. 100 ľudí, chutí, názorov...Nepresviedčaj, inšpiruj!,  Zaujímam sa či Zdvihne jedna kvapka more?
Špeciálnu pozornosť by som upriamila na tričko s nápisom Vnímaj farebne. Čo sa prostredníctvom neho snaží Igor v ľuďoch prebudiť? ,,Na svete je množstvo možností, ciest, názorov a pod., takže extrémizmus v akomkoľvek ponímaní nepovažujem za správny. Nemusíte odsúdiť celú skupinu ľudí kvôli pár jednotlivcom. Prosím, nesúďte a skúste pochopiť, že to, že sa niekto niekde dostal predchádzalo rôznym udalostiam a skúsenostiam. Nachádzajte kompromisy, inšpirujte, vnímajte toho viac."

foto: artha.sk
foto: artha.sk
foto: artha.sk
Na čo sa Mr. Hanečák snaží poukázať v druhom projekte? ,,Nejebem na to nespočíva v tom, aby sa hejtovali iné značky, alebo aby sa hromadne predávali tričká. Výťažok ide na do it yorself skateboarding a zvyšok na ďalšie projekty, ktoré je možno podporiť. Ide predovšetkým o veci, na ktoré zabúdame a bezhlavo nadávame namiesto toho, aby sme ich svojimi eurami alebo prítomnosťou podporili," vysvetľuje. Jedno z takýchto podujatí predstavuje ArtHa tour - Internátne prepájanie komunít, ktoré odštartovalo 12. decembra 2016 v Banskej Bystrici, pokračovalo 13. decembra 2016 v Trnave a svoju kočovnú šnúru ukončilo 14. decembra 2016 v Nitre. V ArtHa tour sa stretáva skupina mladých ľudí, ktorí cestujú po Slovensku a prednášajú o svojich projektoch - či už sa týkajú racionálnej stravy, umenia, alternatívnych galérií alebo zbierok pre bezdomovcov. Svojou maličkosťou som sa rozhodla prispieť aj ja - vytriedila som šatník a poskytla som tak oblečenie pre ľudí v núdzi.

foto: artha.sk
Pri šálke horúceho čaju a domácej bábovky som sa presvedčila o tom, že na svete ešte existujú ľudia s dobrým srdcom, ktorí sa snažia pomáhať, inšpirovať a podporovať veci, ktoré majú zmysel, hoci by sa to na prvý pohľad nemuselo zdať. 
A čo mi táto debatea s Igorom dala? Uvedomila som si, že k tomu, aby sme pomohli, niekedy stačí skutočne málo. Hlavné je začať od seba, zbúrať všetky predsudky a nebáť sa pomôcť v prospech dobrej veci. To najdôležitejšie slovo, ktoré sa mi v súvislosti s týmto podujatím vybaví, je PODPORA. Podpora ľudí, ktorí to majú v živote ťažké...podpora ľudí, ktorí majú v hlave sny, ale boja sa ich zrealizovať...podpora ľudí, ktorí potrebujú, aby sa o nich dozvedel svet. Myslím si, že nie nadarmo sa hovorí, že ak pomôžeš jednému človeku, pomôžeš celému svetu. Je to ako nikdy nekončiaca reťazovka na čele s Igorom Hanečákom, ktorý síce pôsobí drsne, ale pod tetovaniami mu bije srdce oddaného dobrovoľníka za zlepšenie sveta, v ktorom žijeme. Pridáš sa k nemu aj ty?

Kontakty:

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára