streda 2. januára 2019

Čo je nové v Múzeu bábkarských kultúr a hračiek na Modrom Kameni?


Eja eja! Ktože to na nás hľadí? Sú to drevené bábky z inscenácie Štyri zlaté klasy, ktorá mala premiéru v Bábkovom divadle v Košiciach v roku 1978. Scénické a kostýmy návrhy vytvorila významná slovenská bábkarská scénografka a výtvarníčka Jana Pogorielová-Dušová. Od auguste 2018 jej bola v Múzeu bábkarských kultúr a hračiek na Modrom Kameni venovaná výstava ,,Život s bábkami". Okrem vyrobených bábok, ktoré pani Pogorielová-Dušová navrhla pre niekoľko slovenských profesionálnych divadiel (Bábkové divadlo Košice, Západoslovenské bábkové divadlo v Nitre atď.) sú v expozícii prístupné aj výtvarné návrhy. Návštevníkovi sa tak naskytá jedinečný pohľad na proces tvorby - od výtvarného návrhu až po hmotnú realizáciu.

Ďalšou novinkou je bábka-kostlivca sv. Metoda z inscenácie Mojmír II. alebo Súmrak ríše Slovenského národného divadla v réžii Rastislava Balleka. Autorom bábky je Ivan Martinka, ktorú ju v inscenácii aj animoval. Bábka meria viac než 230 cm a má pohyblivé prsty. Sklo, v ktorom je umiestnená, chránia fólie, ktoré zabraňujú prenikaniu UV žiarenia. Keď som bábku uvidela, bol to pre mňa veľmi silný zážitok, pretože pôsobí mimoriadne živo - nielen kvôli impozantnej výške, ale aj svetlomodrým očiam a chrupu. Jej majestátnosť bola umocnená zlatým vyšívaným kostýmom s ornamentmi a zlatými doplnkami. Vyvolala vo mne pocit života a smrti zároveň - aj z toho dôvodu som sa od nej nedokázala odtrhnúť.

Hoci som už navštívila Múzeum bábkarských kultúr a hračiek v apríli minulého roka, znova som si vychutnávala pohľad na marionety, s ktorými hrávali tradiční ľudoví bábkari - Anderlovci, Stažanovci, ale pozor - aj Koštálovci! Toto musím jednoznačne preskúmať, pretože mi príde ako príliš veľká náhoda, že rod Košťálovcov, ktorý hrával s marionetami, má korene v okolí Nitry a Nových Zámkov...Žeby najvyšší čas vyhľadať experta na rodokmene?

V tomto múzeu vždy zabudnem na okolitý čas a vychutnávam si nádherné chvíle s marionetami, javajkami, maňuškami a ďalšími typmi bábok. Tentokrát sme mali šťastie, pretože počas vstupu o 13.00 sme boli jedinými návštevníkmi, takže s rodičmi sme mali dostatok času venovať sa bábkam, scénografii...Som nadšená z toho, že tu na Slovensko máme takéto jedinečné múzeum, ktoré reflektuje a uchováva tradíciu bábkového divadla. Už sa teším na ďalšie aktivity múzea!

bábku navrhla a vytvorila Jana Pogorielová-Dušová

výtvarný koncept a realizácia: Jana Pogorielová-Dušová

výtvarný koncept a realizácia: Jana Pogorielová-Dušová

bábku navrhla a vytvorila Jana Pogorielová-Dušová

bábky navrhla a vytvorila Jana Pogorielová-Dušová

bábku navrhla a vytvorila Jana Pogorielová-Dušová

bábku navrhla a vytvorila Jana Pogorielová-Dušová

bábka z inscenácie Materina dúška, Bábkové divadlo v Košiciach, 1976



bábky navrhla a vytvorila Jana Pogorielová-Dušová

bábka sv. Metoda, inscenácia Mojmír II. alebo Súmrak ríše, SND, 2015



Raťafák Plachta a Kuko nesmú chýbať!



nórske bábky

marionety ♥




marionety rodu Košťálovcov

marionety bábkara J. Stražana

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára