štvrtok 2. júla 2020

Novinky Divadla Andreja Bagara v Nitre


Dom, foto: dab.sk


Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre má za sebou jubilejnú 70. sezónu. Aj napriek tomu, že jej druhú polovicu výrazne poznačila mimoriadna situácia spojená s pandémiou ochorenia COVID-19, pre divadlo bola veľmi úspešná. DAB sa podarilo zrealizovať takmer všetky plány, ktoré na sezónu 2019/2020 malo. Od začiatku septembra 2019 odohralo 130 predstavení, ktoré navštívilo 46.234 návštevníkov.

Z piatich pripravovaných premiér sa divadlu podarilo uviesť štyri (opätovné uvedenie muzikálu Tisícročná včela a hry Banalita lásky, Robin HoodDom), ku ktorým treba prirátať aj veľký galaprogram Od Jánošíka k Pápežovi. DAB okrem toho pripravilo množstvo výstav a sprievodných podujatí. Mimoriadny záujem verejnosti vyvolalo napríklad vydanie eurobankoviek s podobizňou Jozefa Bednárika, či edícia špeciálnych známok k 70. výročiu DAB. „Nepodarilo sa nám pre koronakrízu odohrať iba jedinú premiéru inscenácie Láska slečny Elliotovej, ktorú presúvame na jeseň a nezrealizovala sa tiež divadelná prehliadka Made in Czechoslovakia. Inak sme zvládli všetko,“ skonštatoval riaditeľ DAB Jaroslav Dóczy.

Divadlu sa podľa jeho slov dokonca podarilo z koronakrízy ešte aj niečo vyťažiť. „Naplno sme rozbehli naše pôsobenie v online priestore, kde sme skutočne dokázali zaujať divákov. Podľa spätnej väzy už dnes môžeme povedať, že naše aktivity vyvolali veľmi pozitívne ohlasy a ďakovné listy nám chodili nie len z Nitrianskeho kraja, ale aj z ďalších regiónov Slovenska a dokonca z rôznych európskych štátov, USA či Kanady,“ povedal J. Dóczy.

DAB pre verejnosť pripravovali pravidelný online program pod názvom #spoluVYHRÁME, ktorý mal na viacerých online platformách viac ako 80 000 zhliadnutí. Obsahoval čítané rozprávky, záznamy inscenácií a galaprogramu, videá zo zákulisia DAB populárno-náučné videá o divadelnej histórii na Slovensku, Divadelný slovník herca Jakuba Rybárika, či náučné a zábavné kvízy divadelného kritika Mira Zwiefelhoffera. Na podstránke www.divadlosrd.com  uverejnilo DAB takmer stovku bulletinov určených študentom a pedagógom. Natočil sa prvý hudobný videoklip  divadelnej retro kapely Živica a divadelné legendy si DAB pripomenulo prostredníctvom starších aj nových častí talkshow herečky Evy Pavlíkovej. „A nesmiem zabudnúť ani na pomoc našich divadelných dielní, ktoré počas pandémie ušili viac ako 3000 rúšok, ktoré sme darovali tým, ktorí to najviac potrebovali,“ pripomenul J. Dóczy.

Rovnako rýchlo, ako DAB dokázalo zareagovať na situáciu po zatvorení divadiel, reagovalo aj na neskoršie uvoľňovanie opatrení. Hneď ako to bolo možné, ako prvé divadlo na Slovensku, opäť začalo hrať. Prvá inscenácia bola venovaná ľuďom, ktorí s koronavírusom bojovali v prvej línii, ďalšie predstavenia boli venované skalným divákom DAB.

Banalita lásky, foto: Collavino


Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre sa už pripravuje na novú divadelnú sezónu 2020/2021. Pretrvávajúca pandémia ochorenia COVID -19 si však vynútila zmeny v pôvodnom dramaturgickom pláne. Celkovo DAB pre svojich divákov pripravuje štyri premiéryJednou z nich je inscenácia Láska slečny Elliotovej, ktorá sa pre koronakrízu nemohla uviesť v pôvodnom termíne, ale presúva sa na 12. septembra 2020. „Názvy ďalších hier zatiaľ nebudeme prezrádzať, to si necháme až na slávnostný začiatok novej sezóny. Môžem však povedať, že ešte chystáme premiéru dvoch komédií zo súčasnosti a jednej inscenácie s environmentálnou tematikou pre školy a tínedžerov,“ uviedol riaditeľ DAB Jaroslav Dóczy.


Ako prezradil, DAB už na budúcu sezónu začne pripravovať aj výpravný muzikál zo svetovej produkcie. Ten však bude uvedený až v ďalšej sezóne 2021/2022. „Už na jeseň nás ale čakajú rôzne výberové konania, predspievania, schvaľovacie procesy a všetky ďalšie veci, ktoré s uvedením takejto produkcie súvisia,“ vysvetlil J. Dóczy. 
Ďalšia novinka, ktorú DAB chystá pre svojich divákov, sa týka vstupeniek. „Sú to isté úpravy našich obchodných podmienok. Ľudia ich poznajú pod názvami ako Daily Tickets, alebo Happy Hour. Ide o to, že v deň uvedenia niektorej z našich inscenácií, začneme na budúcu sezónu v určitých hodinách ponúkať vstupenky za zvýhodnené ceny,“ doplnil J. Dóczy.

Divadlo okrem toho čaká, tak ako po iné roky, ďalšia modernizácia, ktorá sa bude týkať predovšetkým javiskovej techniky. DAB už preto začalo s prípravou svojich priestorov, predovšetkým s ich postupným uvoľňovaním. „Pretože sa snažíme ponúkať muzikály zo svetovej produkcie, no zároveň nechceme obmedzovať niektoré výpravné inscenácie, ktoré už máme na repertoári, sme nútení riešiť priestorové problémy divadla. Zápasíme s nimi dlhodobo, prakticky od otvorenia našej súčasnej budovy. Preto sme sa dohodli s našimi nájomníkmi na uvoľnení divadelných priestorov. Je to spojené aj s nástupom nových technológií v divadle, ktoré majú vyššie nároky na priestory i nových odborných pracovníkov. Ide napríklad o projekcie, kvalitnejšie ozvučenie a podobne,“ povedal J. Dóczy.

Divadlo okrem toho rieši aj technický stav svojej budovy, s ktorým súvisí aj príprava na opravu jej opláštenia. „K ďalším veľkým investíciám patrí aj rekonštrukcia ubytovne, ktorá je už pripravená, aj so stavebným povolením. Pôvodne sa s ňou už malo začať, ale napokon sa rozhodlo, že sa uskutoční až po rozsiahlej oprave Starého divadla Karola Spišáka v Nitre. Okrem samotného ubytovania má byť v zrekonštruovaných priestoroch aj časť administratívy, sklad, požičovňa kostýmov, knižnica a archív,“ dodal J. Dóczy.

Robin Hood, foto: Collavino

Tisícročná včela, foto: Ctibor Bachratý

Dom, foto: dab.sk

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára