piatok 3. júla 2020

Svetlo a pohyb pod stredovekými hradbami

Tanzometr, foto: Jiří Thyn


Pivničné priestory Domu u Kamenného zvona ukryté v srdci Prahy počas leta rozžiari LIGHT UNDRGROUND, tanečno-svetelná performance Galérie hlavného mesta Prahy. Románske a gotické klenby tak vstúpia do dialógu so súčasnými umeleckými formami.
Komorné tanečné predstavenia zamerané na svetlo a pohyb sa uskutočnia na prelome júla a augusta 2020. Sú súčasťou programu Umění pro město, ktorý od roku 2020 zahŕňa i realizáciu dočasných projektov v pražskom verejnom priestore.

Light Underground predstaví tri skupiny umelcov - tanečníkov, svetelných dizajnérov a hudobníkov (napríklad Hanu Polanskú Turečkovú, Doru Sulženko Hoštovú, Natašu Novotnú, Pavlu Beranovú, Vladivojnu La Chia a ďalších).

Tanečníčka a choreografka Dora Sulženko Hostová, hudobník Ján Čtvrtník a svetelný dizajnér Dominik Jančík ponúknu technologicky-pohybovú inštaláciu, ktorú pomenovali Tanzometr. V neobvyklej multimediálnej performancii budú skúmať vzájomné vzťahy hudby, svetla a tanca. Ak ste zvedaví, ako to dopadne, poznačte si v diári nasledovné termíny:

15. júl 2020 o 18.00 hod.,
16. júl 2020 o 18.45 hod.,
17. júl 2020 o 19.30 hod.


Britská tanečníčka a choreografka českého pôvodu Andrea Miltnerová a jej dlhoročný spolupracovník, svetelný dizajnér Jan Komárek predstavia pohybovo-obrazovú tanečnú fantáziu pod názvom Pamět kamene. Na flaute ich bude doprevádzať hudobníčka Jana Semerádová. V ich snovej improvizácii na tému ,,tušené životy" sa pokúsia do prázdnej stredovekej pivnice prinavrátiť genia loci. Ak chcete prebudiť svoju fantáziu a vidieť hru svetla, tieňov a zvukov, navštívte predstavenia v týchto termínoch:

22. júl 2020 o 18 hod.,
23. júl 2020 o 18.45 hod.,
24. júl 2020 o 19.30 hod.

Performance Pod prahy pripravila tanečníčka a choreografka Nataša Novotná v spolupráci so svetelnou dizajnérkou Pavlou Beranovou a skladateľkou, textárkou a speváčkou Vladivojnou La Chia. Na čo sa môžete tešiť? ,,Náš príbeh je vytvorený z pohybu, hudby a svetla. V priestore, kam vonkajší svet vstupuje iba občas. Neznámy i podvedomý. Stačí zostúpiť po pár schodoch a prevedieme vás miestom, ktoré má storočnú históriu, ale zároveň je v každej sekunde jedinečné," uvádzajú umelkyne. Vladivojna La Chia pre túto špeciálnu príležitosť skomponovala hudbu, ku ktorej napísala text a behom predstavenia bude naživo spievať. Ak nechcete zmeškať túto udalosť, tak si zapíšte do diára nasledovné dátumy:

29. júl 2020 o 18.00 hod.,
30. júl 2020 o 18.45 hod.,
31. júl 2020 o 19.30 hod.


Marie Gourdain, francúzska výtvarníčka, scénografka, režisérka a choreografka v spolupráci s Hanou Polanskou Turečkovou, choreografkou svetelnou dizajnérkou Zuzanou Režnou pripravili performance Unfinished system. Kompozícia fungujúca na princípe vopred daného kódu a pravidiel s navrhnutými, avšak nepredvídateľnými vzťahmi, v ktorej vystúpi päť tanečníc a hudobník Ján Bubák, rezonuje s myšlienkami Georgesa Battailu a jeho systémom nevedenia: ,,Podstatou každej myšlienky je vždy myšlienka niekoho iného, ako je tehla v stene zapustená do širšieho celku. Usilujeme sa o spoločnú stavbu, ktorá nikdy nemôže byť úplná. Jej limity však môžu priniesť niečo nečakané." O výsledku sa budete môcť presvedčiť v týchto dňoch:

5. august 2020 o 18.00 hod.,
6. august 2020 o 18.30 a 19.45 hod.


Sériu tanečno-svetelných performancií dopĺňa filmový klip, v ktorom vystupujú všetci zúčastnení umelci. Všetky predstavenia sa uskutočnia v priestoroch Domu u Kamenného zvona na Staroměstskom námestí č. 13 v Prahe.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára