nedeľa 15. marca 2020

Do divadla a galérie v pyžame?

Eva Pavlíková, predstavenie Otec Goriot, DAB v Nitre, foto: facebook.com - Collavino Photography


Ahojte,
rada by som sa s vami podelila o niekoľko užitočných webových stránok, keďže ako dobre vieme, situácia v krajine je veľmi vážna a najlepšie, čo môžeme urobiť, je stráviť čas v bezpečí domova. Ak už dlho odkladáte čítanie kníh, písanie, pozeranie filmov, či videozáznamy z divadelných a televíznych inscenácií, tak teraz je ten najlepší čas na ich realizáciu. Rada by som vašu pozornosť upriamila na niekoľko stránok, vďaka ktorým môžete nakŕmiť svoje duše túžiacu po umeleckých zážitkoch.

Divadelný ústav v Bratislave vytvoril samostatnú online platformu pod názvom Zlatá kolekcia slovenského profesionálneho divadla, kde si môžete pozrieť to najzaujímavejšie, čo vzniklo počas storočnice slovenského divadelníctva. K dispozícii sú videozáznamy, kostýmové a scénické návrhy, štúdie a ďalšie archívne materiály: https://zlatakolekcia.theatre.sk/

Ak patríte k priaznivcom elektronických kníh, potom mám pre vás skvelú správu, keďže stránka databazeknih.cz zverejnila zadarmo na stiahnutie 1 305 titulov. Nájdete tam svojich favoritov? 

Túžite po návštevách svetových galérií, no nedokážete sa zmieriť s myšlienkou, že do nich tak skoro nevstúpite? Nevadí, ostať v pyžame a obdivovať výstavné priestory s exponátmi môžete aj z pohodlia domova. Kolekcia Google Arts and Culture vás prostredníctvom virtuálnych prehliadok  zavedie do Britského múzea v Londýne, Múzea Van Gogha v Amsterdame, či do Musée d´Orsay v Paríži: 

Svetlo do našich životov môže priniesť aj televízna inscenácia Zmierenie alebo Dobrodružstvo pri obžinkoch od Karola L. Zachara:


Na veselú nôtu opäť so Zacharom, televízna inscenácia Kamenný chodníček:


Mozgové závity by sme si mali občas potrápiť, a preto Vám odporúčam filmovú adaptáciu diela Malka od Františka Švantnera:


 A aj trošku rozhlasu, opäť v hlavnej úlohe s Františkom a jeho slovenským románom Nevesta hôľ:





Aktualizácia z 23. 3. 2020: Dobrá správa pre všetkých milovníkov divadla! Mnohé divadlá zverejňujú na svojich youtube kanáloch záznamy inscenácií. Slovenské komorné divadlo v Martine vám ponúka Les, Úklady a lásku a Europeanu. Na youtube kanáli SND môžete vzhliadnuť videozáznam Sissi (úteky Alžbety Rakúskej). V pondelok večer, 24. 3. 2020, si pre vás záznam inscenácie pripravilo aj Divadlo Andreja Bagara v Nitre. Čaká na vás komédia Z rúčky do rúčky. :)


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára