streda 29. januára 2020

Šípková Ruženka ako maňušková groteska!

foto: Milan Hajn, Divadlo Drak


Šípková Ruženka je jedna z najstarších rozprávok na svete, ktorá sa šírila prostredníctvom ústneho prejavu, neskôr nadobudla literárnu podobu. Mnohí z nás poznajú úspešné verzie tejto rozprávky od bratov Grimmovcov alebo Charlesa Perraulta. Známy lyrický príbeh kráľovskej dcéry, ktorú postihne symbolická kliatba, patrí k hlavným inšpiračným zdrojom Divadla Drak v Hradci Králové. V sezóne 2019/2020 si tento rozprávkový príbeh vybrala autorská dvojica, ktorá formuje súčasnú tvár tohto divadla - riaditeľ a dramaturg Tomáš Jarkovský spolu s umeleckým šéfom a režisérom Jakubom Vašíčkom.

Prečo sa rozhodli inscenovať Šípkovú Ruženku ako maňuškovo-grotesknú inscenáciu? Čím ich táto rozprávka zaujala? ,,Inscenaci s maňásky jsem chtěl v Draku dělat už docela dlouho. Ten žánr mě láká a tady je tolik lidí, kteří ho opravdu umí...Stejně tak jsme se už delší dobu zaobírali tématem Šípkové Růženky. Hodně jsme o ní mluvili, když jsme připravovali inscenaci O bílé lani. Ty náměty jsou si v lecčem podobné, pracují s obdobnou symbolikou, točí se kolem stejných témat. Zdálo se nám čím dál lákavější dodat spíš lyrickému námětu Šípkové Růženky prostřednictvím maňásků víc razance, zkratky, pohybu, dění...a naopak založit maňáskovou grotesku na silném, metaforickém obsahu, který často takto koncipované inscenace postrádají nebo je v nich upozaděn. Navíc v Růžence hraje strašně důležitou roli motiv času. A čas se dá znázornit různě, cyklicky jako pohyb kolem dokola, nebo lineárně, třeba jako vlak. A od vlaku už je jen kousek k westernovému principu cizince, co přijel do města, od westernu je kousek ke spaghetti westernu, od něj ke grotesce, od grotesky k maňáskům...prostě to do sebe začalo zapadat a nás čím dál víc bavit," upresňuje inscenačný zámer Jakub Vašíček.

Autori scenára, Jarkovský a Vašíček, prostredníctvom rozprávky poukazujú na tému rodičovského strachu a ochranárstva, ktorá sa dostáva do kontrastu s dospievaním Ruženky. S tým úzko súvisí aj fakt, že inšpiračným zdrojom počas tvorby bol psychoanalytický výklad amerického psychológa rakúskeho pôvodu Bena Bettelheima. Ako uvádza dramaturg inscenácie Tomáš Jarkovský: „Ten chápe příběh Šípkové Růženky jako podobenství o iniciaci a dívčím dospívání a všímá si symboliky jednotlivých motivů v příběhu. I naše inscenace klade na tyto motivy zvláštní důraz, čímž ji činí atraktivní i pro dospělého diváka, přesto ale celý příběh drží v pohádkových mezích, srozumitelný i nejmenším divákům.“ 

Tému rodičovského strachu a ochranárstva posilňuje aj scéna Kamila Bělohlávka - multifunkčná veža s točitým schodiskom, ktorá síce na prvý pohľad pôsobí ako domček pre bábiky, no dokáže sa veľmi rýchlo zmeniť na nedobytnú pevnosť. Celkovú atmosféru ,,steampunku" zvýrazňujú aj kostýmy a bábky Terezy Vašíčkovej. Forma maňuškovej grotesky bude predstavovať výzvu pre herecký kolektív v zložení Pavla Lustyková, Jan Popela, Milan Žďárský, Jan Čipčala, Petr Seiner a Pavel Černík. Premiéra Šípkovej Ruženky, určenej pre deti od šesť rokov, sa uskutoční 8. februára 2020 o 18.00 hod. na hlavnej scéne Divadla Drak.

foto: Milan Hajn, Divadlo Drak

foto: Milan Hajn, Divadlo Drak

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára