štvrtok 29. augusta 2019

Čo čaká Divadlo DRAK v sezóne 2019/2020?

foto: facebook.com - Divadlo DRAK a Mezinárodní institut figurálního divadla


Milí priaznivci bábkového divadla a špeciálne Divadla DRAK,

rada by som Vás informovala o novinkách, ktoré chystá toto významné české bábkové divadlo v sezóne 2019/2020. September v Divadle DRAK zaostrí pozornosť na dôležitý míľnik v svetovej histórii - železnú oponu. Autorský projekt Zeď aneb jak jsem vyrůstal za železnou oponou je určený deťom od deviatich rokov. Inscenácia, žánrovo ohraničená ako hudobno-vizuálna groteska, vznikla na motívy rovnomennej knihy od Petra Sísa. Režisérky Miřenka Čechová spolu s Dominikou Špalkovou sa budú snažiť priblížiť detskému divákovi totalitnú dobu. Ako uvádza umelecká šéfka Divadla DRAK, Dominika Špalková, ,,tak v jeseni 2019 si pripomíname 30 rokov od Zamatovej revolúcie a prostredníctvom inscenácie chceme prispieť k medzigeneračnému pochopeniu a priblíženiu tohto významného míľnika v dejinách Českej republiky aj detskému divákovi." Premiéra inscenácie je naplánovaná na 21. september 2019 o 18.00 v Štúdiu Divadla DRAK.

Pri téme slobody, resp. neslobody ostaneme aj pri ďalšej inscenácii. Z iného uhla pohľadu bude na túto problematiku nazerať autorská dvojica Jakub Vašíček a Tomáš Jarkovský. Divadelná ,,road-movie" Cesta, určená pre tínedžerov, oživí klasikov beatnickej literatúry. Režisér inscenácie, Jakub Vašíček, sa rozhodol spolu s Tomášom Jarkovským nadviazať na inscenáciu Bieleho tesáka, ,,ktorý v našej interpretácii dostal beatnické rozuzlenie - hrdina odmietne neslobodné pohodlie a radšej sa vydá neistou, ale slobodnou cestou. Na tento moment sme sa rozhodli nadviazať novou inscenáciou. Budeme sa síce opierať o výraznú vizualitu a hudobnú zložku, ale naším cieľom je využiť možnosti, ktoré nám ponúka variabilita štúdia a vytvoriť divadelnú jam session." O tom, či sa autorskej dvojici podarí naplniť vytýčené ciele, sa budete môcť presvedčiť 15. novembra 2019.

Výrazne výtvarnú inscenáciu sľubuje Tomáš Jarkovský, dramaturg pripravovanej maňuškovej grotesky o Šípkovej Ruženke. V čom podľa neho spočíva nadčasovosť tejto klasickej rozprávky? ,,Šípková Ruženka predstavuje rozprávkový príbeh, ktorý môže vďaka svojej metaforickosti a vrstevnatosti osloviť divákov v ranom školskom veku, ako aj dospelých. Scénické riešenie, o ktorom sme rozhodli, pre nás znamená príležitosť vyskúšať si ďalší kvalitný bábkarský žáner, a to maňuškovú grotesku. Diváci sa môžu tešiť na inscenáciu bohatú na scénické obrazy a akciu."  Šípkovú Ruženku uvidia diváci v réžii Jakuba Vašíčka.

Divadelnú sezónu 2019/2020 uzatvorí autorská inscenácia Veroniky Poldauf Riedlbauchovej pod názvom Do hajan! Inscenácia sa bude pohybovať na pomedzí fyzického divadla a klauniády. Východiskovým bodom inscenácie je situácia, v ktorej by deti mali ísť spať, ale ešte sa im nechce. Režisérka Poldauf Riedlbauchová študovala na KALD DAMU v Prahe u prof. Josefa Kroftu a fyzické herectvo na Institut del Teatre v Barcelone. Ťažiskom jej umeleckej tvorby je poetické fyzické divadlo.

Chceli by ste vidieť maňuškovú grotesku o Šípkovej Ruženke? Alebo uprednostníte fyzické divadlo a klauniádu o téme spánku? Či road-movie o (ne)slobode? Hudobno-vizuálnu grotesku o železnej opone? Toto všetko na vás bude čakať v Divadle DRAK a ja mu do novej sezóny prajem veľa odhodlania, síl, kreatívnych nápadov a inšpiratívnych inscenácií!

foto: facebook.com - Divadlo DRAK a Mezinárodní institut figurálního divadla

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára