nedeľa 26. februára 2017

Chuťovky: O vášnivom vzplanutí medzi ananásom a cibuľou

foto: Andrej Firm

Pomaranč, mrkva, uhorka, cibuľa, banán, ananás - s týmito druhmi ovocia a zeleniny prichádzame do kontaktu každý deň. Stretávame ich v supermarketoch, na trhoch, v domácej, ale aj v babkinej kuchyni, v jedálni...všade. Otázkou však zostáva: viete si ich predstaviť aj inde, než v spoločnosti hrncov? Alebo inak povedané - viete si predstaviť, že by ste išli do divadla na predstavenie v hlavných úlohách s ovocím a zeleninou? Možno si pomyslíte, že bizarná otázka predpokladá rovnakú (ak nie viac) šialenú odpoveď. Za odpoveď môžeme považovať dnešné autorské predstavenie Juanitas Bananas pod názvom Chuťovky, ktoré sa na festivale Malá inventura predstavilo v nedeľu, 27. februára 2017, o 12.00 hod.  Toto predstavenie sa uskutočnilo pre festivalových hostí a odohralo sa v priestoroch Studia ALTA. V autorskom predstavení účinkujú Tilen Kožamelj, Anne-Francoise Joseph a Filip Šebšajevič.

Sadnem si do druhého radu a na vyvýšenom pódiu, pár metrov odo mňa, vidím debničky, ktorými sú preplnené miestne trhy a supermarkety. O chvíľu na to začnú pochodovať dvaja herci a jedna herečka, pričom sú všetci oblečení v rovnakých úboroch. Majú na sebe dlhé nohavice olivovej farby, biele tričká a na nich vestičky v jelenej farbe. A potom to začína - z útrob debničiek začnú oživovať uhorku, ktorá má vyrezané tenké krídelká. Splní sa jej sen a podarí sa jej vzlietnuť, hoci jej šťastie trvá len do konca predstavenia (napokon končí prepichnutá nožom). Pohreb má však veľmi dôstojný - herci ju uložia do debničky (respektíve jej kúsky), zdvihnú ju nad seba a odkráčajú preč.

Ďalšia oživená ,,chuťovka", ktorá na mňa urobí dojem, je mrkva v tvare pochodujúceho panáčika. Predstavte si päť kúskov mrkvy (dve ruky, dve nohy, telo) a cibuľu (namiesto ľudskej hlavy). Keď ňou začnú herci manipulovať a mrkva zrazu splašene beží, aby sa potom vydýchala, všetci sa nechávajú unášať smiechom. Keď sledujem zadýchanú mrkvu, spoznávam vlastnú tvár (každý deň, keď lietam za električkami). Tvorcovia sa nepohrávajú len s ohybnou mrkvou a levitujúcou uhorkou, ale aj s intenzívnou vášňou medzi ananásom a cibuľou. Pre mňa osobne predstavuje vrchol ich vzťahu scéna, keď herečka začne strhávať z cibule šupky, aby tak poukázala na zvádzanie pred vypúlenými očami ananása. Ako končí ich vzťah? Cibuľu vášeň pohltí - končí rozkúskovaná na krájacej doske. Hlavné je však to, že spoznala (a hlavne prežila) spaľujúcu noc so žltým Casanovom...

Predstavenie je na prvý pohľad plné absurdných výjavov a situácií (cestovanie cibuľky vo vlaku, spievanie pomaranča v mori a pod.), no čím pozornejšie sledujem, tak tým viac začínam nadobúdať presvedčenie, že čaro života spočíva presne v takýchto momentoch. Spájať na prvý pohľad nespojiteľné veci, dokázať sa nad seba povzniesť a uvoľniť sa. Nerobiť medzi sebou rozdiely. Veď prečo by nemohol pomaranč spievať, ananás mixovať hudbu a cibuľa cestovať vlakom k moru? Autorské predstavenie Chuťovky prinieslo do Studia ALTA svieži vietor humoru a predovšetkým pocit, že nech by sme boli akokoľvek šialení, tak stále máme nádej, že práve kvôli tomuto nás bude život tak veľmi milovať. A aj my jeho.

Koncept, hudba a réžia: Tilen Kožamelj. Anne-Francoise Joseph, Filip Šebšajevič
Dramaturgická asistencia: Aya Kobe, Matija Solce
Výprava: Mojca Bernjak
Produkcia: Nika Bezeljak, Inkubator Moment (rezidencia pre skúšanie)
Účinkujú: Tilen Kožamelj. Anne-Francoise Joseph, Filip Šebšajevič

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára