piatok 18. novembra 2016

Hop: Divadelný zážitok pre najmenších


Foto: Staré divadlo Karola Spišáka v Nitre

Po minulotýždňovej premiére rozprávky Môj Malý princ prichádza Staré divadlo Karola Spišáka v Nitre s ďalším zaujímavým titulom pod názvom Hop. Tentokrát sa pozornosť upriamuje na detského diváka do troch rokov. Hoci tento vekový priemer výrazne prekračujem, hlavným dôvodom, prečo som sa rozhodla ísť na premiéru tohto batolária, bolo režisérske duo Jiří a Monika Jelínkoví. Tí z vás, ktorí ste čítali recenziu o Mojom Malom princovi dobre viete, že práve Jiří Jelínek stojí za týmto kúzelným bábkovým kabaretom so živou kapelou. Bola som preto zvedavá, s čím zaujímavým príde v druhej premiére sezóny Starého divadla Karola Spišáka v Nitre. Premiéra batolária sa uskutočnilo v piatok, 18. novembra 2016, o 10.00 hodine v študovni.

Najmenšie ratolesti vchádzali do priestorov študovne cez malý domček, v ktorom sa niektorým tak páčilo, že už ani nechceli vyjsť. Práve tento zaujímavý príchod sľuboval najmenšiemu divákovi nezabudnuteľný zážitok. Keď si rodiny s deťmi posadali na pestrofarebné vankúše, ktoré boli rozmiestnené na veľkom koberci, batolárium sa mohlo začať. Detičky so záujmom pozerali na domček s modrými oknami a pastelovou strechou, z ktorej sa po chvíli vynorila mama-zajačica (Oľga Schrameková) hľadajúca svoju dcérku. Ako sa len natrápila, kým malú Elu Hopovú (Henrieta Kolláriková), ktorá sa jej skrývala v oknách, konečne našla! Interakcia s najmenšími divákmi prebehla vo chvíli, keď sa im začali obe zajačice postupne predstavovať: ,,Ahoj, ja som Ela. A ty si kto?" ,,Jurko." Okrem toho, že sa deti po vyzvaní zajačíc predstavovali, mohli sa ich aj dotknúť. Práve dotyk a citlivý prístup herečiek zohrali v tomto prípade veľmi dôležitú úlohu.

V malom domčeku sa postupne predstavia aj ďalšie zvieratká - napríklad dve sliepky, ktoré vedie bábkoherec Ivan Gontko. Ich vzájomné prekrikovanie a podpichovanie rozosmialo nielen deti, ale aj ich rodičov. V batoláriu je prítomné aj špinavé prasiatko, ktoré sa zajka Ela Hopová rozhodne umyť bublifukom. Malé deti následne vyzve k tomu, aby otvorili skrinky vedľa vankúšov, v ktorých sa nachádzajú makety prasiatok s nalepovacími škvrnami. Najmenší diváci s pomocou herečiek a rodičov odliepajú nečistoty a prasiatka dôkladne poumývajú bublifukom. Okrem zajačíc, prasiatka a sliepok môžu detičky pohladkať aj psíka Dunča. 

Batolárium Hop je založené na prvom kontakte najmenšieho dieťaťa s divadlom. Malý návštevník sa prostredníctvom citlivého prístupu herečiek učí dotykom a tomu, akú dôležitú úlohu zohrávajú v našich životoch. Najciteľnejšie je to predovšetkým v časti, keď sa malá zajka Ela Hopová pritúli k svojej mamine a povie jej: ,,Poďme sa poľúbiť." Nebojme sa teda prejavovať lásku a náklonnosť k najbližším. Nebojme sa rozdávať lásku bez toho, že by sme za to niečo čakali. Dávajme lásku preto, že chceme, nie preto, že musíme...

Réžia a scenár: Jiří Jelínek a. h. a Monika Jelínková a. h.
Dramaturgia: Petra Zichová a. h.
Dramaturgická spolupráca: Petra Babulícová
Scéna a kostýmy: Bára Čechová a. h.
Hudba: Zdeňek Král a. h.
Hrajú: Henrieta Kolláriková, Oľga Schrameková, Ivan Gontko alebo Roman Valkovič
Inšpícia: Mariana Cibulková

Foto: Staré divadlo Karola Spišáka v Nitre
Foto: Staré divadlo Karola Spišáka v Nitre
Foto: Staré divadlo Karola Spišáka v Nitre

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára