streda 28. marca 2018

Jánošík bude vzdelávať!

Jánošík, foto: Collavino

Minulý rok, v rámci monotematickej sezóny MADE IN SLOVAKIA, uviedlo Divadlo Andreja Bagara v Nitre pozoruhodnú inscenáciu Jánošík v réžii Rastislava Balleka. Nový interpretačný výklad posúva Jánošíka do filozofickej roviny. Národného hrdinu, opradeného mnohými mýtmi a legendami, zrazu vidíme v úplne inom svetle. Po vzhliadnutí inscenácie na minuloročnej Divadelnej Nitre som sa zamýšľala nad tým, či sa v každom z nás neskrýva Jánošík. Nie ten národný hrdina, ktorý s valaškou útočil na zlaté mešce pánov, ale ten, ktorý premýšľa nad každým rozhodnutím. A ten, ktorý sa nebojí priznať pochybnosti...Ono, raz Jánošíka vidieť nestačí. A preto mám pre vás všetkých, ktorí by ste sa chceli zúčastniť tejto filozofickej a výtvarnej jazdy, veľmi dobrú správu. 

Divadlo Andreja Bagara pripravilo v súvislosti s touto inscenáciou vzdelávací projekt pod názvom Jánošík - Jáno-ŠOK! Slovná hračka nie je výsledkom nesprávneho písania na klávesnici. Tak ako to teda s tým názvom vlastne je? ,,Vychádzali sme z toho, aké rôznorodé a miestami až šokujúce reakcie táto inscenácia vyvolala," vysvetľuje projektová manažérka DAB, Slávka Civáňová. ,,Nepodáva nám tradičný obraz nášho národného hrdinu, takže aj na základe veľmi pozitívnej odozvy od divadelnej kritiky a aj divákov sme sa rozhodli tento projekt nazvať práve Jáno-ŠOK," dodáva Civáňová.

Vzdelávací program Jánošík - Jáno-ŠOK! sa bude konať v stredu, 25. apríla 2018, vo Veľkej sále Divadla Andreja Bagara v Nitre. Na čo sa môžu tešiť návštevníci podujatia? ,,Chceme túto inscenáciu dostať do povedomia nitrianskeho diváka, najmä mladých ľudí. Preto sme oslovili jej tvorcov, aby Jánošíka predstavili divákom aj z ich uhla pohľadu. Budú mať možnosť stretnúť sa s hercami, ale aj s režisérom Rastislavom Ballekom či scénografom Jurajom Gráfelom, ktorý účastníkom tohto vzdelávacieho programu na javisku odprezentuje scénografiu diela. Na záver je pripravená diskusia a analýza inscenácie s divadelným kritikom Karolom Mišovicom," oboznamuje s priebehom podujatia Slávka Civáňová. 

Program Jánošíka - Jáno-ŠOKA!:

10.00 - 11.40 - návšteva divadelnej inscenácie Jánošík
11.45 - 12.45 - stretnutie a diskusia s účinkujúcimi hercami a s režisérom Rastislavom Ballekom
12.45 - 13.15 - prehliadka scény, divadelnej techniky, kostýmov a masiek inscenácie na javisku Veľkej sály so scénografom Jurajom Gráfelom
13.15 - 14.00 - analýza inscenácie a diskusia s divadelným kritikom Karolom Mišovicom

Jánošík, foto: Collavino
Jánošík, foto: Collavino

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára