sobota 23. decembra 2017

V hlavnej úlohe mladý divák

diskusia so študentmi po predstavení Kým kohút nezaspieva, foto: DAB v Nitre

Ak patríte k pravidelným návštevníkom webstránky Divadla Andreja Bagara v Nitre, tak ste si určite všimli, že v sekcii O divadle - Aktuálne pribudlo niekoľko nových správ. Jednou z nich je aj informácia o spustení novej webovej stránky divadlosrd.com. Rafinovaný a pútavý názov odkazuje k nášmu najdôležitejšiemu orgánu, bez ktorého by nebol možný život. Srdce je symbol, prostredníctvom ktorého tvorcovia vyjadrujú hlavnú myšlienku projektu, a to ,,priblížiť umenie a divadlo cez to najdôležitejšie - srdce, ktoré dávame do všetkých aktivít, ktoré sa ich týkajú."

,,Divadlo Andreja Bagara v Nitre má záujem intenzívnejšie pracovať s mladým divákom", vysvetľuje projektová manažérka a lektorka dramaturgie v DAB, Slavka Civáňová. ,,Chceme sa viac sústrediť na rôzne vzdelávacie programy pre mladých ľudí, a práve preto vznikla webová stránka divadlosrd.com." Na,,srdcovej" stránke sa budú nachádzať nielen informácie o jednotlivých inscenáciách, ktoré má divadlo v repertoári. Súčasťou stránky budú aj informácie k edukatívnemu projektu DAB, tzv. edu hrám. Prvá z nich bude inscenácia Hoax, ktorá zaostrí na tému mediálnej výchovy a extrémizmu. Meno ďalšieho vzdelávacieho projektu Ako na divadlo vám asi bude známe - teda pokiaľ patríte k fanúšikom Divadelnej Nitry. Realizuje sa práve v spolupráci s týmto medzinárodným festivalom. V centre pozornosti je samotný proces vzniku divadelnej inscenácie

,,K inscenácii Zaľúbený Shakespeare divadlo plánuje pripraviť vzdelávací program s názvom Shakespeare a jeho doba. Stredoškolskému divákovi ponúkne množstvo informácií o ,,shakespearovskej" dobe a alžbetínskom renesančnom divadle," hovorí Civáňová. Na stránke môžete nájsť informácie o Zlatom veku divadla v Anglicku, o ženských postavách, ktoré stvárňovali muži, alebo zistiť, ako to bolo s existenciou Williama Shakespeara.

DAB v Nitre v súčasnosti rozbieha aj diskusie na školách pod spoločným názvom Faktami o totalitných režimoch proti ich recidíve. Projekt, ktorý vznikol v spolupráci s občianskym združením Living Memory, si kladie za cieľ oboznámiť s príbehmi ľudí, ktorí zažili fašizmus alebo komunizmus. ,,Chceme viesť s mladými ľuďmi diskusiu o tom, aké sú hrozby totalitných režimov, ich znaky a predovšetkým to, ako rozoznať nebezpečenstvo prinavrátenia takýchto ideológií do našej spoločnosti," objasňuje Civáňová.

Nitrianske divadlo okrem toho ponúka prax pre študentov vysokých škôl (hlavne umenovedných odborov), vďaka ktorej nadobudnú praktické skúsenosti v divadelnom prostredí. V akých oblastiach si budú môcť študenti rozšíriť svoje obzory? ,,Dostanú možnosť získať prax v oblasti manažmentu, kultúry, marketingu a v ďalších sférach," hovorí Slávka Civáňová. Divadlo Andreja Bagara v Nitre upriamuje pozornosť na mladého diváka. Chce sa s ním rozprávať, tvoriť a pomáhať mu zorientovať sa v spletitej sieti informácií. Bude preto nesmierne zaujímavé sledovať jeho vzdelávacie aktivity a to, aký budú mať dosah na mladých ľudí.

diskusia po predstavení Kým kohút nezaspieva, foto: DAB v Nitre
Ako na divadlo (máj 2017), foto: DAB v Nitre
Ako na divadlo (máj 2017), foto: DAB v Nitre

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára