sobota 8. septembra 2018

Vitajte vo svete látok, strihov a farieb


Zamysleli ste sa niekedy nad tým, akú funkciu plní divadelný kostým? Je nositeľom (nielen) estetickej hodnoty, ktorá pôsobí na náš zrak, ale aj etickej - vďaka divadelnému kostýmu dokážeme rozlíšiť sociálne statusy postáv. Kostým pomáha hercovi v uchopení javiskovej postavy, stáva sa jeho druhou kožou. Odkedy študujem Dejiny a teóriu divadelného umenia na VŠMU, divadelný kostým už pre mňa nepredstavuje len vizuálny pôžitok, očarenie zmyslov, ktoré vyprchá po skončení predstavenia. Snažím sa nad ním, a celkovo nad samotnou scénografiou, premýšľať v kontexte doby a režijno-dramaturgickej koncepcie. Napríklad: Prečo má na sebe Petra Vajdová v úlohe Zuny (Nevesta hôľ) biele obtiahnuté šaty? Je to symbol nevinnosti a zároveň ženského pôvabu, spôsob, akým pôsobí na Liborove zmysly. Prečo má na sebe Táňa Pauhofová v úlohe Sissi (Sissi: Úteky Alžbety Rakúskej) v druhej polovici predstavenia čierne šaty s krinolínou? Je to v dôsledku toho, že jej umrel syn Rudolf a že sa cisárovná čoraz častejšie cítila osamelá, nešťastná...Kostým umocňoval vnútorné rozpoloženie hlavnej hrdinky. Divadelný kostým v kombinácii so scénografiu rozohrávajú v mojej mysli interpretačné hry, do ktorých sa rada nechám vtiahnuť. To isté vo mne vyvolávajú aj Umelecko-dekoračné dielne SND, ktoré pri príležitosti Dňa otvorených dverí pozývajú širokú verejnosť do svojich priestorov. Inak tomu nebolo ani v sobotu, 8. septembra 2018, na Mliekárenskej č. 6.

Dostať sa na miesto, kde vznikajú kostýmové návrhy, kde prebiehajú kostýmové skúšky, návrhy látok a pod - to nie je len svet nožníc, lepidiel, ceruziek, farbičiek, látok, strihov...Nebyť umelecko-dekoračných dielní, iba ťažko si vieme predstaviť napríklad dobovú inscenáciu, v ktorej kostýmy a scénografia podliehajú istým zákonitostiam. Aj z toho dôvodu je pre mňa návšteva takejto umeleckej inštitúcie zážitkom, pretože si môžem zblízka prezrieť návrhy scény, kostýmy a naplno precítiť atmosféru priestoru. Bolo by zaujímavé, keby sa budúci rok zorganizovali besedy s kostýmovými výtvarníkmi a scénografmi - ľudia by sa dozvedeli, ako prebieha ,,pôrod" divadelného kostýmu, prečo je dôležitý návrh scény, koľko látky sa spotrebuje na jeden odev a pod. Čo vy na to? Zaujímalo by vás to? Mňa nesmierne!

Moja veľká vďaka patrí všetkým pracovníkom dielní, ktorí neúnavne pracujú nielen na scéne a kostýmoch, ale aj na parochniach, topánkach a ďalších doplnkoch, ktoré dotvárajú inscenáciu. Obdivujem ich šikovnosť, remeselnú zručnosť a pracovitosť - vďaka tomu mám vždy z návštevy Umelecko-dekoračných dielní SND pozitívny zážitok. Na vlastné oči vidím, aká je dôležitá spolupráca, aké dôležité je ovládať dobu, do ktorej je zasadená inscenácia a pod. Pracovníkom dielní držím palce v ich práci a prajem im, aby ich poslúchali všetky pomôcky na stole (počnúc ceruzkou, lepidlom, nožnicami, končiac kamiónom a hercami). Ďakujem za krásny začiatok jesene!




















Moje srdce si získali kostýmy z Madame Bovary od kostýmovej výtvarníčky Evy Kudláčovej-Rácovej. Tá čistota línií...



1 komentár:

  1. Ďakujeme pekne, takéto ocenenie našej práce nám úžasne pomáha. Za kostýmovú výrobu.. K.Čanecká

    OdpovedaťOdstrániť