piatok 27. apríla 2018

Mechanický pomaranč odštartuje novú divadelnú sezónu

kostýmový návrh Markéty Sládečkovej

Divadlo Andreja Bagara v Nitre žije v týchto dňoch pomarančom, a nie hocijakým. V budúcej divadelnej sezóne 2018/2019  uvedie inscenáciu na motívy kultového románu Mechanický pomaranč od Anthonyho Burgesa. Režisérom hry je Juraj Augustín, pre ktorého to bude prvá spolupráca s nitrianskym divadlom. Akú má predstavu o režijno-dramaturgickej koncepcii?

,,Svet, v ktorom sa dej inscenácie odohráva, je veľmi násilný. Máme na to dokonca vlastný termín: superbrutalizmus. Hra prináša brutálne scény, ale treba zdôrazniť, že budú realizované v divadelnom jazyku. Nevšedný je aj jazyk postáv, ktoré používajú výrazný slang tínedžerov. Scéna bude strohá - diváci budú sedieť z oboch strán, takže tam bude bezprostredný kontakt s hercami."

Autorom scénografie je architekt z Brna, Svatopluk Sládeček. Scéne budú dominovať dve kocky s rozmermi 2 x 2 metre. Jeho manželka, Markéta Sládečková, sa postará o kostýmovú zložku inscenácie. Vytvorí kostýmy inšpirované školskými uniformami, s výrazným líčením a parochňami. 

Režisér dúfa, že sa do tvorivého procesu zapoja aj samotní herci: ,,Mám jasnú predstavu o jednotlivých scénach a situáciách, ale verím, že ju budem môcť zahodiť do koša a získať riešenia priamo od hercov."

Premiéra hry Mechanický pomaranč je naplánovaná na 21. septembra 2018 v Štúdiu DAB v Nitre. Tvorivý tím bude spolupracovať s projektom DAB Ako na divadlo, ktoré realizuje Asociácia Divadelná Nitra spolu so študentmi Univerzity Konštatína Filozofa v Nitre. Čo môže ponúknuť táto spolupráca? ,,Účasť študentov na príprave inscenácie je pre nás inšpiráciou. Študenti nie sú pohltení celým procesom, v ktorom sme my ponorení už niekoľko mesiacov, takže ich pohľad môže byť pre nás zaujímavý," uviedol režisér Juraj Augustín. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára