nedeľa 24. septembra 2017

Za oponou s Marcelom Ochránkom

foto: Divadlo Andreja Bagara v Nitre

Na festivale Divadelná Nitra 2017 sa predstavilo aj domovské Divadlo Andreja Bagara v Nitre s inscenáciou JÁNOŠÍK. V jednej z podôb tohto národného hrdinu sa predstavil aj herec Marcel Ochránek. Pri tejto príležitosti sme sa stretli a porozprávali na tému divadelných festivalov.

Aké máte ohlasy na Jánošíka?
Ťažko na toto odpovedať, lebo tie ohlasy sú buď, alebo. Niektorí sú z toho nadšení a niektorí to vnímajú ako umenie v úvodzovkách. No a potom sú ľudia, ktorí na to, jednoducho, neprídu. 


To je škoda.
Bohužiaľ, sú aj takí ľudia, ktorí odsúdia predstavenie, pričom ho ani nevideli. Dokonca niektorí  chodia na predstavenia s už nejakým vyhraneným názorom. Či už je to kvôli režisérovi, alebo preto, že je to Martáková (pozn. autorka textu). A to je trošku smutné.

Čo pre vás ako herca znamená účasť na divadelnom festivale?
Samozrejme, vždy to poteší, keďže cez sezónu väčšinou vytvárame muzikály alebo komédie, ktoré musíme hrať, aby sa zarobilo a aby si diváci zrelaxovali svoje unavené duše. Na našom divadle si vážim to, že raz za sezónu si zahráme niečo ťažké. O to viac nás potom poteší, keď sa zúčastníme na festivale. Ako napríklad teraz, na Divadelnej Nitre.

Čo vám ako hercovi ponúka divadelný festival?
Ja veľmi rád chodím na festivaly, hlavne na Divadelnú Nitru, pretože je tu neskutočná koláž rozličných hier, či už západných (Nemecko, Francúzsko), alebo aj východných, ktoré sú nášmu srdcu bližšie. Pre herca je to podľa mňa taký prehľad, ako sa robí divadlo v iných krajinách, čo máme blízke, alebo naopak, v čom sme odlišní. Takže je to taký krásny prehľad. 

A z hľadiska diváka, v čom si myslíte, že sú najväčšie výhody takéhoto podujatia?
Ťažko povedať, pretože poznám ľudí, ktorí vyslovene hľadajú napríklad maďarské alebo poľské predstavenia. Potom sú zase ľudia, ktorí hľadajú pohybové, takže každý si nájde to svoje. Práve to je na tomto festivale podľa mňa úžasné. 

Keď sa povie Divadelná Nitra, čo sa vám ako prvé vybaví?
Pani Kárová (smiech), pretože je to úžasná žena, ktorá festival drží nad vodou. Samozrejme, nie je to jednoduché. Viem o tom, keďže štáb funguje aj v našej budove. Všetci sa na festival veľmi poctivo pripravujú, takže to nie je narýchlo urobená vec, aj keď  možno človek na prvýkrát neodhadne, čo predstavenia spája. Festival má každý rok nejaké motto, ale aj napriek tomu sú tie hry tak rozličné, že to motto sa tam nedá hľadať (smiech). Ale, samozrejme, tí inteligentnejší ho tam nájdu.

Spomenul ste motto festivalu. Tento rok sú to hodnoty. Ktoré vy považujete za najdôležitejšie?
Asi budem úplne klasický, ale zdravie je number one, ďalej láska a práca.

Pamätáte si na prvý divadelný festival, ktorý ste navštívili?
Určite to bola Divadelná Nitra (úsmev), keďže som z Divadla Andreja Bagara. Na prvé predstavenie si nepamätám, ale sú také, ktoré aj po rokoch vo mne stále znejú a s úctou a radosťou na ne spomínam.


Jánošík, foto: Ctibor Bachratý
Jánošík, foto: Ctibor Bachratý

Jánošík, foto: COLLAVINO

Jánošík, foto: COLLAVINO

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára