utorok 14. novembra 2017

Chcete prežiť čarovnú noc v Divadle Andreja Bagara v Nitre?

Divadelný škriatok (Martin Šalacha), foto: DAB 

Kto z nás, divadelných nadšencov, by nechcel prežiť noc v divadle? Nazrieť za oponu, odkryť divadelné tajomstvá a dotknúť sa svojich obľúbených hereckých hviezd? Podujatie Noc divadiel otvorí v jednu noc brány do všetkých divadiel nielen na Slovensku, ale aj po celej Európe. Zapíšte si do kalendára 18. november 2017. Práve tento víkend, v sobotu, budete môcť nazrieť do fascinujúceho sveta kostýmov, masiek a rekvizít. Do tohto významného európskeho podujatia sa zapojilo aj Divadlo Andreja Bagara v Nitre. Čo si pripravilo pre svojich návštevníkov?

O osemnástej hodine sa v hornom foyer divadla uskutoční vernisáž výstavy pod názvom Fenomén Bednárik, ktorá vznikla pri príležitosti nedožitých 70. narodenín významného slovenského režiséra a herca Jozefa Bednárika. Partnerom výstavy je spoločnosť Gesamtkunstwek, autormi výstavy sú Martin Timko a Michaela Mojžišová, o grafické riešenie výstavy sa postarala Nora Nosterská. Výstava vzniká v spolupráci s Divadelným ústavom v Bratislave. ,,Je to putovná výstava, ktorá už bola na Novej scéne a v Opere Slovenského národného divadla," informuje projektová manažérka DAB Slavka Civáňová. ,,U nás bude dotvorená tvorbou Jozefa Bednárika, ktorú realizoval v nitrianskom divadle. Vernisáž otvorí riaditeľka Divadelného ústavu, pani Vladislava Fekete, riaditeľ divadla, pán Jaroslav Dóczy,  a za osobnosti a hercov, ktorí s Bednárikom tvorili, sa prihovorí Eva Pavlíková, ktorá zaspieva piesne z jeho muzikálov."

Devätnásta hodina bude patriť priateľom a kolegom Jozefa Bednárika. Všetci sa stretnú vo Veľkej sále pri slávnostnom stole a svojimi jedinečnými spomienkami a zážitkami oživia túto významnú režisérsku persónu. Slávnostné posedenie pod názvom ,,náš" BEDNÁRIK režíruje Peter Oravec, ktorý pozná Jozefa Bednárika už od svojich detských čias. ,,Jozef Bednárik za svoju domovskú scénu považoval práve Divadlo Andreja Bagara v Nitre," uvádza Oravec. Na oslave sa budú jesť Bednárikove obľúbené jedlá a na hostí čaká aj premietanie fotografií z Bednárikových inscenácií.

Súčasťou Noci divadiel bude aj inscenovaná prehliadka zákulisia Divadla Andreja Bagara v Nitre pod názvom Nepovolaným vstup zakázaný. Ak túžite spoznať zákulisie divadla, príďte o 21.30 hod. do dolného foyer. ,,Divákov budú sprevádzať dvaja divadelní škriatkovia, ktorí predstavia nielen tvorbu, ale aj osobnosti a históriu tohto divadla," informuje Slavka Civáňová. Inscenovaná prehliadka vzniká pod režisérskou taktovkou Petra Oravca
Vstupné na podujatia ,,náš BEDNÁRIK" a ,,Nepovolaným vstup zakázaný" je symbolické 1 €. Vstupenky je nutné zakúpiť si vopred, pretože ich počet je limitovaný.

Noc divadiel je výnimočné podujatie, a ak patríte k fanúšikom tohto druhu umenia, rozhodne by ste na ňom nemali chýbať. To, čo počas jednej noci prežijete, sa totiž už nemusí zopakovať. Aj v tom spočíva mágia divadla...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára