piatok 10. marca 2017

Nebuď labuť a príď na DAMU!

foto: facebook.com - Festival Autorská tvorba nablízko


Dnes som sa úplnou náhodou dozvedela, že sa tu koná ďalší divadelný festival. ,,Prsty" v tom má Divadelná fakulta Akadémie múzických umení v Prahe a aby som bola ešte konkrétnejšia, tak Katedra autorskej tvorby a pedagogiky. Festival Autorská tvorba NABLÍZKO nepredstavuje v pražských divadelných kruhoch nováčika - tento rok sa koná už jeho jedenásty ročník. Hodinu po tom, ako som sa o tomto festivale dozvedela, som už sedela v električke a čítala si program. 

Nájsť DAMU pre mňa nebolo ťažké, no ozajstnú výzvu predstavovalo nájdenie miestnosti R302. Našťastie sme sa na jednom mieste stretli tri ženy, ktoré sa chystali na Hru o rozmnožování, takže spoločnými silami sme ako správne hrdinky prišli k vytúženému cieľu. (Okey, s menšou pomocou jednej profesorky...)

Predstavenie sa konalo v umeleckom ateliéri, s minimom rekvizít. Jediné, s čím študentky a študenti pracovali, boli stoličky. Ústredným motívom Hry o rozmnožování bola otázka: Mať deti, alebo ich nemať? Divák sa tak stal svedkom rôznych situácií, ktoré narábali s tematikou plodnosti, ako napríklad žena čakajúca na muža svojich snov, muž, ktorý sa nevie nabažiť dotykov svojej partnerky. alebo ďalší muž, ktorý nechce dieťa kvôli zachovaniu krásy svojej nežnej polovičky. Študenti vystriedali niekoľko postáv, pracovali so svojím telom (napr. cvičenia pre tehotné ženy či dotýkanie tiel ako spôsob vyjadrenia nežností). Striedanie jazykov (čeština, angličtina, poľština, španielčina) podčiarklo celkový motív hry - otázka plodnosti sa týka každého z nás, bez ohľadu na to, kde a ako žijeme. Oceňujem študentov a ich prácu s mimikou, ktorá vďaka intímnym priestorom výborne vynikla (napríklad zasnívaný pohľad pri myšlienke na vzrušujúcu lásku). Jediné, čo mňa ako diváka miestami rušilo, bolo to, ako si študenti medzi jednotlivými scénkami sadali na kraj a sledovali dianie na javisku. Pôsobilo to tak, ako keby si na nečisto skúšali predstavenie pred premiérou v divadle. Aj napriek minime rekvizít však dokázali zaplniť prázdny priestor ateliéru a názorne tak predviedli, na čo myslel Shakespeare vo svojich sonetoch: ,,Jen ten kdo plodí, může přežít navždy."

raz ich uvidíte na divadelných doskách...
foto: autorka
stoličky vedia vždy zamiešať karty
foto: autorka

Z úplne iného súdka bolo ďalšie predstavenie pod názvom Made in Czechia, ktoré si pripravili študentky vietnamského pôvodu - Dang HongNhung a Tran HuyenVi. Obe dievčatá sa divákovi zverujú s problémami, s ktorými sa musia vyrovnávať ako Vietnamky žijúce v Českej republike (posmievanie, nedostatok rešpektu, zaškatuľkovanie...). Keď jedno z dievčat prezradí, že ju nebaví stále používať český ekvivalent svojho mena (Zuzka), vyvolá tým v hľadisku výbuch smiechu. V predstavení sa využíva montáž, ktorá kombinuje hovorené slovo, iróniu a pohyb. Myslím si, že svoju  funkčnosť plní hlavne na konci predstavenia, keď sa spustí tanečný videoklip, ktorý doprevádzajú dievčatá svojimi pohybmi. Ako to bolo vo vyššie spomenutom predstavení, tak aj tu je priestor vyčistený od zbytočných rekvizít, aby mohli preniknúť na povrch spovede dvoch mladých dievčat. Hoci bolo predstavenie vtipné a rytmické, neviem sa ubrániť pocitu, že mi tam chýbal moment prekvapenia alebo postupný motív odhaľovania duše. Myslím si, že Made in Czechia by mohla byť skôr rozhlasovou hrou, keďže počas hrania nenastali situácie, ktoré by ponúkali inú odpoveď, než tú vo forme ľudskej reči. Je to však môj subjektívny pocit, s ktorým sa divák môže, ale aj nemusí stotožniť (čo je úplne pochopiteľné).

Dievčatá si od divákov vyslúžili standing ovation
foto: autorka

Festival Autorská tvorba NABLÍZKO začal vo štvrtok, 9. marca, a jeho brány budú bezplatne otvorené všetkým theatre positive ľuďom až do nedele, 12. marca 2017. Program je bohatý, takže ak na tento víkend nemáte žiadne plány, skúste dať šancu študentom z Katedry autorskej tvorby a pedagogiky DAMU v Prahe. Myslím si, že nebudete ľutovať. :)

divákov na predstavenia sprevádzajú šípky
foto: autorka

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára