nedeľa 25. septembra 2016

Prečo pána R. postihol amok?: Uväznení herci v silikónových maskách


Otváracie predstavenie 25. ročníka festivalu Divadelná Nitra patrilo nemeckému divadlu Munchner Kammerspiele, ktoré sa predstavilo s inscenáciou Prečo pána R. postihol amok? Diváci tak mohli na vlastné oči vidieť, kam až dokáže zájsť potlačovaná agresia priemerného človeka, ktorý sa stráca v labyrinte stereotypného života.

Predlohou dramatického spracovania bol rovnomenný film, ktorý aj napriek tomu, že bol nakrútený v roku 1972, dokáže aj v dnešnom miléniu ponúknuť zamyslenie a odpovede na nevyslovené otázky. Dramatické spracovanie, ktoré mohli vidieť diváci v rámci festivalu Divadelná Nitra, vzniklo pod taktovkou nemeckej režisérky Susanne Kennedy, ktorú v roku 2013 vyhlásil nemecký divadelný časopis Theater heute za Objav roka v oblasti réžie

Špecifickosť inscenácie Prečo pána R. postihol amok? spočíva predovšetkým v režijných postupoch, ktoré Kennedy využíva. Herci majú na tvárach silikónové masky a ich dialógy sú nahraté amatérmi na playback, vďaka čomu pripomínajú prerastené bábky, ktoré otvárajú ústa. Výrazným prvkom sa tak u hercov stáva práca s telom, prostredníctvom ktorej vyjadrujú široké spektrum emócií – smiech, prekvapenie, ale aj hnev či zdesenie.

Susanne Kennedy priniesla na divadelné dosky Divadla Andreja Bagara v Nitre sériu voľne na seba nadväzujúcich scén, prostredníctvom ktorých poukazuje na stereotypný život obyčajného človeka. V tomto smere hrá dôležitú úlohu priestor, ktorý je, rovnako ako hlavní protagonisti, jednoduchý. Uväznení herci v silikónových maskách sa pohybujú v otvorenom priestore, ktorý pozostáva zo stoličiek, stola a niekoľkých dekorácií (soška, kvetináč). Vďaka tomu je prechod jednotlivých scénok (z ulice do obchodu s platňami, či z obývačky do školského kabinetu) praktický. Na druhej strane však práve monotónnosť jednotlivých obrazov vedie k spomaleniu deja.

Pán R. v tejto inscenácii zosobňuje priemerného človeka, ktorý má svoju rodinu a žije životom, ktorý v nijakom smere nevybočuje zo stereotypu. Jeho správanie a to, ako reaguje na vonkajšie okolnosti, v mnohých ohľadoch pripomína životy ľudí, ktorými sme dennodenne obklopení. Divák sa tak stáva tichým pozorovateľom bežnej rodiny, na čele s pánom R., pre ktorého jediné vzrušenie predstavuje hádanie správnej platne v hudobnom obchode.

Otázka, ktorú v sebe nesie inscenácia v samotnom názve (Prečo pána R. postihol amok?) zostáva pre diváka otvorená. Keď sa pán R. rozhodne počas návštevy rodinnej priateľky rozbiť kvetináčom hlavu nielen jej, ale aj svojej manželke a synovi, nejeden divák si kládol otázku, prečo ho postihol amok. Mohlo to byť kvôli tomu, že bol už unavený z jednotvárnosti svojho bytia? Že ho frustroval vlastný pohľad do zrkadla? Že už nedokázal znášať plytkosť a monotónnosť nielen seba, ale aj svojej rodiny? Inscenácia Susanne Kennedy neprináša odpoveď na vysvetlenie amoku pána R., no zanechá človeka v hlbokých myšlienkach.


Réžia: Susanne Kennedy
Dramaturgia: Koen Tachelet
Štatistiky: Kristin Elsen, Renate Lewin, Sibylle Sailer, Erika Waltemath, Ingmar Thilo, Herbert Volz
Scéna: Lena Newton
Kostýmy: Lotte Goos
Video: Lena Newton, Ikenna David Okegwo
Svetelný dizajn: Jurgen Kolb
Zvukový dizajn: Richard Janssen
Hrajú: Çigdem Teke, Walter Hess, Christian Löber, Edmund Telgenkamper, Anna Maria Sturm









fotografie: Ctibor Bachratý

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára