utorok 26. septembra 2017

Za oponou s Mariánom Peckom

Foto: Divadlo Jonáša Záborského

Je režisérom a umeleckým šéfom Bábkového divadla na Rázcestí. Na Divadelnej Nitre sa tento rok predstavil ako režisér jednej z vybraných inscenácií festivalového programu - Vojna nemá ženskú tvár (Slovenské komorné divadlo Martin). Stretli sme sa po divadelných raňajkách, ktoré predstavovali odrazový mostík nasledujúceho rozhovoru.

Čo pre vás znamená účasť na festivale Divadelná Nitra?
Neviem, či existuje akýsi rebríček, ale Divadelná Nitra patrí medzi najvýznamnejšie festivaly slovenského divadla. Pre tvorcov divadla je vždy veľmi dôležité, keď sa môžu takýmto spôsobom odprezentovať. Je to veľmi dobrý pocit, keď máme na svedomí inscenáciu, ktorá zaujme aj organizátorov festivalu a ktorá ju odprezentuje svojim hosťom. Takže ja som, samozrejme, vďačný.

V čom vidíte najväčší prínos divadelných festivalov?
Divadelný festival je niečo ako veda. (úsmev) Predstavuje užšiu špecializáciu, kde sa má niečo pomenovať, vysvetliť, naznačiť, aby sa to potom spätne vrátilo do bežnej, dennej praxe.

Čím sa podľa vás odlišuje festival Divadelná Nitra od ostatných slovenských?
Tým, že je medzinárodný, výberový a pomerne intenzívne navštívený zahraničnými pozorovateľmi. Je to akási výkladná skriňa slovenského, európskeho a tento ročník dokonca aj mimoeurópskeho divadla. Neexistuje festival v tejto oblasti súčasného činoherného divadla so širším, medzinárodným záberom.

V čom je pre vás z pohľadu režiséra tento festival dôležitý?
Samozrejme, je to príležitosť vidieť iné divadlá a ich predstavenia, čo ma stále veľmi baví. Inšpirácia je dôležitá. Vždy odchádzam z nejakého predstavenia s dvoma myšlienkami. Buď som rád, že ho nemám na svedomí (úsmev), alebo ľutujem, že zaň nie som zodpovedný.

Prečo by ľudia mali chodiť na divadelné festivaly?
Pretože sa im dostane pod nos to, čo by ich za iných okolností stálo veľa peňazí – cesta do USA, Belgicka, Poľska...Všetko je na jednom mieste, čo je pozitívne. Treba to využiť, lebo za naším plotom sa svet nekončí. Festival tie ploty môže, obrazne povedané, búrať.

Tento rok sú témou Divadelnej Nitry hodnoty. Ktoré hodnoty sú u vás na najvyššom rebríčku?

Ja si myslím, že najdôležitejšie hodnoty sú demokracia a sloboda. S tým súvisí nezávislosť a akceptovanie životného priestoru toho druhého.

Vojna nemá ženskú tvár (Divadelná Nitra 2017), foto: Ctibor Bachratý

Vojna nemá ženskú tvár (Divadelná Nitra 2017), foto: Ctibor Bachratý

Vojna nemá ženskú tvár (Divadelná Nitra 2017), foto: Ctibor Bachratý

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára