streda 24. januára 2018

,,Objaviť krásu môžeme len cez úprimnú lásku"

Kráska a zviera, Staré divadlo Karola Spišáka v Nitre


Staré divadlo Karola Spišáka v Nitre v týchto dňoch pripravuje nový titul - svetoznámu rozprávku od Walta Disneyho Kráska a zviera. Rozprávkový titul vzniká v réžii Andrey Bučkovej a Tomáša Procházku. Na čo sa môžu diváci tešiť? Na čo sa tvorcovia budú snažiť upriamiť pozornosť? A čím je podľa nich táto rozprávka stále aktuálna?

Pamätáte si na to, kedy ste prvýkrát čítali rozprávku Kráska a zviera?


Tomáš: Nepamätám si, kedy som ju prvýkrát čítal, ale pamätám si, kedy som ju prvýkrát videl. Bolo to v dnes už neexistujúcom kine blízko Račianskeho mýta, kam ma zobrala naša suseda spolu s bratom a jeho kamarátmi. Pamätám si veľmi presne scénu, kedy sa otec dostal na zámok Zvieraťa, ktoré sa zjavilo v hrôzostrašnom tieni. V kine som ako malý strašne vykríkol a s plačom ma musela suseda odniesť domov k mame. Z tej scény mám husiu kožu dodnes. 

AndreaJa si zase pamätám ako mi bola čítaná Dobšinského Trojruža, ktorú som ako dieťa považovala za nesmierne zaujímavú a zároveň hrôzostrašnú rozprávku. Keď som potom videla Disney verzie Krásky a zvieraťa, už som sa tak nebála, no príbeh vo mne zanechal pekné romantické spomienky. Rozprávka sa tak čoskoro dostala medzi moje obľúbené práve vďaka kontrastným náladám, humoru, vášni, túžbe, komplexom, romantike a humoru. Je to všetko, čím žijú ľudia v období puberty.

Prečo ste sa túto rozprávku rozhodli režírovať v Starom divadle Karola Spišáka v Nitre?

Andrea: Keď ma Staré divadlo oslovilo na spoluprácu, mala som vyše dvojročnú pauzu od divadla a žila som vo Francúzsku. Ísť do veľkého projektu bola pre mňa výzva. Keďže som popri divadle aj hudobníčkou, vedela som, že chcem urobiť peknú rozprávku aj po hudobnej stránke. Dlhšie som hľadala vhodný text, ktorý by ma inšpiroval ...po radu som šla na osudové stretnutie môjho dlhoročného kamaráta – kolegu Tomáša. :)

Tomáš: S Andreou sa poznáme vyše 10 rokov, spolupracujeme takpovediac pravidelne. Pamätám si, keď prišla do kaviarne kde som istého času pracoval a povedala, že dostala ponuku robiť rozprávku. Bez jediného váhania som jej odvetil, že ak ide ona robiť rozprávku, tak Krásku a Zviera, a že jej to napíšem a spolu ju urobíme. Nápad sa nám obom natoľko zapáčil, že sme ani o inom titule neuvažovali. 

Čo sa prostredníctvom režijnej koncepcie budete snažiť zvýrazniť?


Tomáš: Napriek tomu, že spolupracujeme pravidelne, obaja máme veľmi špecifický javiskový jazyk a spôsob javiskovej komunikácie. Navyše, Andrea má s rozprávkou už skúsenosť zo Slovenského komorného divadla v Martine. Moje inscenácie sú prevažne pre staršieho/skúsenejšieho diváka. Je pre nás fascinujúce pracovať s optikou ,,detského diváka“ a z mojej strany s optikou dospelého diváka. Sám totiž viem, ako ma dokáže kvalitná rozprávka upútať a často dojať viac ako klasická dráma.

Andrea: Obaja sme si rozdelili úlohy, na čo sa ako tvorcovia v príbehu zameriame. Ako Tomáš naznačil, on viac rieši rozprávku pre dospelých a mojimi zásahmi sa budeme chcieť priblížiť mladšiemu divákovi. Doteraz sme spolu zvykli spolupracovať skôr ako duo  režisér – hudobníčka, tentokrát spolu sedíme nad textom, rozprávame sa o vnútre postáv, o láske, o dôvere - o tom, čo všetko vieme ponúknuť mladému divákovi, čím ho zaujať, ako mu pretaviť posolstvo, kašľať na predsudky a skúsiť sa pozrieť na príbeh človeka, precítiť ho a až potom súdiť. 

Budete sa držať predlohy, alebo vytvoríte aj nejaké zaujímavé experimenty súvisiace s textom, scénou, bábkami...?


Tomáš: Predloha vychádza z troch ,,verzií“ – veľkou inšpiráciou mi bola ,,dospelácka“ verzia Juraja Herza Panna a Netvor. Hlavná dejová línia vychádza z Jeana Cocteau a postavy Svietnika a Ciferníka sme si ,,požičali“ z Disneyho.

Andrea: Inscenácia bude najmä činoherná, no máme aj bábkovú postavu. Čo sa týka ďalšej estetiky, nechcem viac prezrádzať o čare rozprávky. :)

V inscenácii nebudú chýbať piesne, ktorých ste autorkou. Akú úlohu budú zohrávať? Budú posúvať dej dopredu, alebo pôjde skôr o prvok umocnenia atmosféry?

AndreaAj aj. Skladám 6 piesní pre postavy, ale aj scénickú hudbu, ktorá bude niesť zopár leitmotívov, ktoré nám pomôžu vytvárať napätie, podfarbovať atmosféru, upozorňovať na rôzne javy, či dokonca pre pozorných divákov i predpovedať dej.

Čím je podľa vás táto rozprávka aktuálna pre súčasného diváka?

Tomáš: Podtitul, ktorý ma text v mojom wordovskom dokumente, je ,,Rozprávková ilúzia o láske, ktorá všetko prekoná.“ Táto ilúzia bude potrebná a vždy aktuálna. 

Čo vám napadne, keď sa povie Kráska a zviera?

Andrea: Že v každom z nás je skrytá kráska aj zviera – my svojimi skutkami vytvárame to, kým v danom momente sme. Nikto sa však zlý sám o sebe nerodí...Objaviť krásu v tom druhom ( i v sebe) môžeme len cez úprimnú lásku bez predsudkov a súdenia.


Inscenáciu z verejných fondov podporil Fond na podporu umenia, ktorý je hlavným partnerom projektu.

14 komentárov:


  1. https://divadlo-ocami-mirky.blogspot.com/2018/01/objavit-krasu-mozeme-len-cez-uprimnu.html?showComment=1536802317493#c4436524080351762292

    OdpovedaťOdstrániť

  2. I really enjoy reading your post about this Posting. This sort of clever work and coverage! Keep up the wonderful works guys, thanks for sharing Cubase Pro Crack

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Nero Burning Rom 2022 Crack The clients get 100% unique Microsoft permit that can be actuated straightforwardly on the authority Microsoft site. Besides, it offers a lifetime permit which demonstrates that it doesn't offer a membership administration and doesn't expect one to recharge it time for an expense.

    OdpovedaťOdstrániť

  4. I like your all post. You Have Done really good Work On This Site. Thank you For The Information You provided. It helps Me a lot.
    it Is Very Informative Thanks For Sharing. I have also Paid This sharing. I am ImPressed For With your Post Because This post is very
    is very beneficial for me and provides new knowledge to me. This is a cleverly
    written article. Good work with the hard work you have done I appreciate your work thanks for sharing it. It Is very Wounder Full Post
    pitrinec macro toolworks crack
    pitrinec macro toolworks crack
    pitrinec macro toolworks crack
    pitrinec macro toolworks crack
    pitrinec macro toolworks crack
    pitrinec macro toolworks crack
    pitrinec macro toolworks crack
    pitrinec macro toolworks crack

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Appreciation! It shows me that I could express my appreciation for the great post.
    Bus Simulator 21 Crack
    output arcade crack
    The Medium Crack

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Greate pieces. Greate pieces. Continue to write such content on your page.
    I'm pleased with your blog.
    Hello, there, You've done an excellent job. I'll absolutely dig it and promote it to my friends personally. I'm confident this webpage will benefit them.
    imovie for windows full crack torrent
    mobiledit crack latest version
    asc timetables crack
    push video wallpaper crack

    OdpovedaťOdstrániť
  7. This is really interesting, You are a very skilled blogger.I have joined your feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I’ve shared your website on my social networks!
    iBackupBot Full Crack
    softs4crack
    Gratis Crack

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Good work done by your self .. i really appreciate your work and effort on this content. i hope that you will continue this effort.
    PHOTOPIA DIRECTOR CRACK

    OdpovedaťOdstrániť